Select Page

V sredo, 27. marca 2019,  smo učenci 4.a in 4.b razreda OŠ Muta imeli tehniški dan. Peš smo se odpravili proti elektrarni Vuzenica.

Pri vratih elektrarne smo počakali gospoda Jožeta Čeruja. Peljal nas je do njihove predavalnice, kjer smo najprej pomalicali. Nato smo odšli po ozkih betonskih stopnicah v notranjost elektrarne.

Najprej smo videli generator. Vzeli smo čepke za ušesa, saj je bilo tu zelo glasno. V sosednjem prostoru je bil transformator.  Šli smo še globlje v elektrarno, kjer je bila turbina, ki je poganjala generator. Odšli smo še v kontrolno sobo, kjer je bila na steni velika  letalska fotografija hidroelektrarn od Dravograda do Vuhreda.  Tu so bili tudi računalniki, ki so povezani z glavnim računalnikom v Mariboru.

Nato smo šli ven, od koder smo opazovali vrtince v Dravi in zapornice na elektrarni. Za njimi je bilo veliko smeti, bile so celo baterije in nogometne žoge. Gospod Čeru nam je povedal, da je vrtinec tako močan, da bi nas lahko potegnil v vodo.

Zanimivo se mi je zdelo, kar nam je povedal gospod Čeru, da v elektrarni v eni sekundi proizvedejo skoraj toliko električne energije, da bi je bilo dovolj za celo leto za eno družino. Čeprav proizvedejo toliko električne energije, pa je je še vedno premalo, zato jo dobivajo še iz drugih držav.

Po ogledu hidroelektrarne smo se gospodu Čeruju zahvalili in peš odšli nazaj na Muto v šolo.

Bilo je zelo zanimivo in poučno, saj take priložnosti za ogled elektrarne ne dobiš vsak dan.

Lana Lesjak, 4. b