Select Page

V petek, 24. 5. 2019, smo se šestošolci odpravili na zaključno ekskurzijo. Ob 7. uri smo se zbrali pred igriščem in se z avtobusom odpravili na Notranjsko, kjer smo si ogledali Križno jamo, Cerkniško jezero, veliki in mali naravni most v Rakovem Škocjanu ter maketo Cerkniškega jezera. Do prvega postanka smo se vozili eno uro. Po malici smo pot nadaljevali proti Uncu, kjer se nam je pridružil vodič.

Najprej smo si ogledali Križno jamo. Vodič nam je dal svetilko in gumijaste škornje, saj je bilo v jami zelo temno, mokro in mrzlo – imela je komaj 9 stopinj. Povedal nam je, da je bila jama odkrita pred približno petimi milijoni in da je ena izmed najbolj naravnih jam, saj ni osvetljena. Ogledali smo si različne zanimivosti, kot so »velika dvorana« na začetku jame, kapniki, okostje predjamskega medveda iz stare dobe, videli pa smo tudi majhnega netopirja. Za konec smo se po jezeru peljali s čolnom in bilo je zelo zanimivo, saj smo ugasnili svetilke in bili nekaj trenutkov v popolni temi.

Ko smo prišli iz jame, smo se usedli na klopce in pojedli malico, nato pa pot nadaljevali do Cerkniškega jezera. Po Cerkniškem jezeru smo se peljali z avtobusom (saj je narejen prevozen nasip do otoka) in si ga ogledovali. Nato smo pot nadaljevali do muzeja, kjer nas je sprejel prijazen gospod, ki nam je s pomočjo makete razložil, kako nastane jezero (kako se napolni in nato presahne). Po razlagi smo si ogledali krajši video o nastanku Cerkniškega jezera in o mestu Cerknica. Lahko smo si kupili tudi kakšen spominek ali sladoled.

Potem smo se z avtobusom odpeljali do restavracije, kjer smo jedli dunajski zrezek, solato, krompir in pili vodo. Po odličnem kosilu smo se odpeljali še do malega naravnega mostu. Tam nam je vodič povedal legendo o zmajih. Nemalo stran pa je stal veliki naravni most. Tudi tega smo si ogledali. Pod njim teče reka Rak (Rak je eno izmed sedmih imen reke Ljubljanice).

Vodiču smo se zahvalili za zanimivo razlago in vodenje ogledov, mi pa smo se peljali nazaj proti domu. Na igrišče pri šoli smo prispeli malo po 19. uri.      

Tjaša Mager, učenka 6. b