EKSKURZIJA V SOŠKO DOLINO

V petek, 7. 10. 2022, smo učenci devetih razredov odšli na strokovno ekskurzijo v Kobarid. Ob 6.30 smo se zbrali pri gasilskem domu in krenili na pot. Pot nas je vodila čez Avstrijo in Italijo. V Italiji smo videli Rabeljsko jezero, ob vožnji proti Bovcu  pa lep in mogočni slap Boka.

Po dolgih treh urah vožnje smo prispeli v Kobarid, kjer smo si  najprej privoščili malico.  Ob desetih smo si ogledali Kobariški muzej. V muzeju nam  je vodič predstavil pomembne dogodke iz prve svetovne vojne s poudarkom na soški fronti. Po končanem vodenem ogledu muzeja smo se po prijetni gozdni poti odpravili do vojaškega spomenika kostnice nad Kobaridom, kjer so pokopani italijanski vojaki. Nenavaden objekt v obliki osmerokotnika s cerkvijo na vrhu griča nam je ponudil prečudovit pogled na Kobarid in Sočo.

 Nato smo se vrnili do avtobusa in se odpeljali v Trento, kjer smo si ogledali Trentarski muzej. Predstavili so nam Triglavski narodni park, naravo, živali in življenje v preteklosti v Trenti. Ko se je naš ogled končal, smo bili že zelo lačni, zato smo si lahko privoščili kosilo v restavraciji. Za konec pa smo rešili učne liste … Polni novih vtisov smo se vrnili na Muto.

Devetošolci smo na strokovni ekskurziji zelo uživali in si pridobili  veliko novih znanj.

Lara Mesner, učenka 9. b

Dostopnost