NAJ DOLGO LE TVOJ ROD ŽIVI

V torek, 7. 2. 2023,  smo tudi na naši šoli proslavili Prešernov dan – slovenski kulturni praznik. Naslovili smo ga z verzom iz slovenske ljudske pesmi Pegam in Lambergar Naj dolgo le tvoj rod živi. Lambergar predstavlja junaka slovenskega rodu, ki je s svojo močjo, pogumom,  iznajdljivostjo ter zvestobo rešil Dunaj pred strašnim in nevarnim Pegamom.

V programu smo se posvetili Francetu Prešernu, velikemu slovenskemu pesniku, ki je s svojo ustvarjalnostjo dosegel, da ga slovenski narod ne bo nikoli pozabil.

Poklonili smo se  tudi drugim pesnikom in pisateljem, ki so živeli in živijo za slovensko besedo. V letih 2022 in 2023 pa obeležujemo pomembne obletnice, ki so povezane z njihovim življenjem in ustvarjanjem.

Prireditev se je začela s slovensko himno. V nadaljevanju programa so devetošolci recitirali Prešernove pesmi Jezični dohtar, Hčere svet in Gazela 7.  Recitirali so tudi pesmi tržaškega Slovenca in zamejskega pesnika Marka Kravosa  Zamejska žalost in Koža. Predstavili so dramatizacijo Prešernove romance Turjaška Rozamunda ter zaigrali dve humoreski iz Butalcev Frana Milčinskega. Osmošolci so deklamirali pesmi Karla Destovnika Kajuha Bosa pojdiva ter Samo en cvet.  Ogledali smo si lahko tudi odlomek iz Vorančeve črtice Potolčeni kramoh, ki so ga predstavili sedmošolci.  Pravljico Muca Copatarica, pravljičarke Ele Peroci, ki že 25 let šiva otrokom copate, pa so zaigrali petošolci.

Ljudski plesi in ljudska glasba so pomemben del slovenskega ljudskega izročila in slovenske kulture, zato so program popestrili tudi četrtošolci, ki so zaplesali tri belokranjske plese.

Med posameznimi nastopi je tekla beseda o delih omenjenih slovenskih avtorjev, o ljubezni do maternega jezika ter tudi  vrednotah našega vsakdana, kot so medsebojna pomoč, sočutnost, prijateljstvo … Otroški pevski zbor je zapel pesmi Rdeči čeveljčki in Domišljija, mladinski pevski zbor pa je popestril program s pesmijo Toneta Pavčka Naše pravice ter zaokrožil prireditev s Prešernovim sonetom O Vrba, srečna, draga vas domača.

Na koncu proslave je ravnateljica ga. Anita Ambrož podelila pohvale in priznanja, ki so jih učenci prejeli v 1. ocenjevalnem obdobju.

Z mislimi o kulturi in umetnosti smo počastili praznik slovenske kulture in še posebej opozorili na pomen ohranjanja slovenske besede in kulturne dediščine.

Nosilka prireditve Franja Razdevšek

Dostopnost