Eko krožek

Eko krožek

VSE JE LEPŠE, ČE POSKRBIMO DRUG ZA DRUGEGA

Tudi v  letošnjem šolskem letu smo na šoli izvajali eko krožek, katerega namen je, da z različnimi dejavnostmi razvijamo odgovornost do okolja, pozitivne medsebojne odnose, zdrav način življenja in učinkovito rabo energije. Sodelovali smo v različnih eko projektih, dejavnostih, natečajih ter akcijah zbiranja odpadnega materiala baterij, sijalk, kartuš, starega papirja in zamaškov.

Letos smo si za šolski projekt izbrali temo z naslovom PIRATI PLASTIKE.  Vemo namreč, da so plastični odpadki največji onesnaževalci okolja. Ekopredstavnikom so bile ponujene različne vsebine z aktualno problematiko posledic prekomernega onesnaževanja s plastičnimi odpadki. Učenci so v RS raziskovali vpliv plastike na ljudi, živali in okolje ter jih v soboto, 6. aprila, na eko dnevu predstavili učencem po triadah. Tega dne smo izvedli tudi akcijo zbiranja odpadnega papirja, v kateri smo zbrali 2520 kg starega papirja. Največ so ga zbrali devetošolci in si s tem prislužili nagrado (bon za pico). 

Namen eko dejavnosti je poskrbeti tudi za zdrave odnose in dobro počutje vseh, še posebej tistih, ki potrebujejo pomoč. Zato vsako leto z likovnimi in literarnimi deli sodelujemo na ustvarjalno-dobrodelnem natečaju Rišem/Pišem za prijatelja. Letos smo prav ponosni na naše osmošolce, saj je bila med poslanimi prispevki nagrajena pesem Alje Rebernik iz 8. a-razreda. Njena pesem je – poleg še pet nagrajenih pesmi – natisnjena na zvezkih, ki bodo naprodaj v papirnicah Office&More in Bags&More. Izkupiček od prodaje bo namenjen dobrodelni organizaciji, ki bo poskrbela za otroke iz socialno ogroženih družin.

Kot že nekaj let, smo tudi letos sodelovali v akciji zbiranja zamaškov za društvo Vesele nogice, ki ga organizira trgovina Acron, d.o.o., in tako pomagali osebam z motnjami v razvoju. Zbrali smo 214 kg zamaškov, s čimer smo se uvrstili na 5. mesto vseh sodelujočih vrtcev in šol v Sloveniji, in za to prejeli praktično darilo: paket blagovne znamke UHU ter likovne potrebščine Jolly in Deli. Nagrade trgovine Acron d.o.o. je v ponedeljek, 24. 6. 2024, na prireditvi pred pričetkom počitnic podelila poslovodkinja trgovine Office&More gospa Darja Majcen.

Pomembna pa so tudi vsa druga dobra dejanja in trud, ki ga vložimo v tovrstna dejanja, zato je veliko ekopredstavnikov za svoje udejstvovanje v eko krožku iz rok ravnateljice dobilo pohvale, Matevž Lesjak pa knjižno nagrado, ki jo je prejel za najbolje rešen Zeleni kviz  z naslovom Vremenske spremembe.

Veseli in ponosni obrazi nagrajenih učencev so potrditev, da je prav, da so učenci pohvaljeni tudi za drobna dejanja, zaradi katerih je svet lepši in mi v njem srečnejši.

Milena Repnik

Obvestilo (dvig spričeval, potrdila o šolanju)

Obvestilo (dvig spričeval, potrdila o šolanju)

SPOŠTOVANI STARŠI,

obveščamo vas, da bo možen dvig spričeval  in potrdil o vpisu za naslednje šolsko leto v naslednjih terminih:

26. 6. 2024 do 2. 7. 2024​​

26. 8. 2024 do 30. 8. 2024

med 8.00 in 13.00

Želimo vam sproščujoče počitnice in vas prijazno pozdravljamo.

Ravnateljica :

 Anita Ambrož, prof.

Spoštovani starši

Spoštovani starši

Spoštovani starši!

Obveščamo Vas, da so seznami učbenikov, delovnih zvezkov in ostalih šolskih potrebščin za šolsko leto 2024/2025 objavljeni na spletni strani šole. Vsi učenci naše šole so vključeni v učbeniški sklad in si bodo izposodili učbenike v šoli. Prav tako Vas obveščamo, da so na spletni strani šole objavljene povezave do ponudnikov, kjer lahko naročite delovne  zvezke in šolske potrebščine.

Poskrbite tudi, da bodo Vaši otroci pravočasno vrnili vse izposojene učbenike in knjige v šolsko knjižnico.

 POVEZAVE:

OFFICE AND MORE Radlje ob Dravi   WWW.GO2SCHOOL.COM

PRINTINK   https://www.printink.si/vse-za-solo

KOPIJA            Kopija-nova              

MLADINSKA KNJIGA      Mladinska knjiga

 

Šestošolci so obiskali drevesnico

Šestošolci so obiskali drevesnico

NARAVOSLOVNI DAN – SPOZNAVANJE AVTOHTONIH IN TUJERODNIH RASTLINSKIH VRST
 
Z učenci 6. razreda smo v četrtek 20. 6. 2024 opravili naravoslovni dan, na katerem smo teoretično in praktično s terenskim delom spoznavali avtohtone in tujerodne rastline v šolskem okolišu in bližnjem gozdu. Sprva smo prisluhnili g. Vladu Planinšiču, ki nam je posredoval svoje bogato znanje o rastlinskih vrstah in nam poskusil prikazati čim več rastlinskih vrst, ki ogrožajo našo biotsko pestrost. Kasneje smo se odpravili tudi na ogled bližnje drevesnice Omorika, kjer so se seznanili z njihovim delom in rastlinami, ki jih sami vzgajajo. Spoznavali smo drevesne vrste, grmovnice in njihove značilnosti. Učenci so postavili številna vprašanja in spoznali številne nove informacije o življenju in vzgoji rastlin. 

Mentorja: Jakica Mravljak, Nejc Babič

Naravoslovni dan šestošolcev

Naravoslovni dan šestošolcev

NARAVOSLOVNI DAN – MERJENJE (6. razred)

Z učenci 6. razreda smo se v torek 18. 6. 2024 peš odpravili do igrišča na Gortini z vmesnim postankom v gozdu, kjer so učenci sestavili in predstavili 1 kvadratni meter iz naravnih materialov. Na igrišču so učenci po skupinah reševali naloge vezane na merjenje (razdalje, obsegi, ploščine igrišč, gola). Učenci so s pomočjo pripravljenih zadolžitev urili svoje spretnosti ocenjevanja, merjenja, pretvarjanja in sodelovanja v skupini. 

Mentorja: Helena Brezovnik, Nejc Babič

Druženje tretješolcev in osmošolcev pri matematiki

Druženje tretješolcev in osmošolcev pri matematiki

Matematika z osmošolci

Prejšnji teden, smo učenci 3. a in b razreda zadnje matematične ure izkoristili za druženje in učenje z osmošolci. Skupaj smo tekmovali v urjenju poštevanke, potem pa so osmošolci nastopili kot učitelji in tretješolce naučili pisnega odštevanja s prehodom. Učenci osmega razreda so se odgovorno lotili svoje naloge učitelja. Male prijatelje so spodbujali in prijazno pomagali pri težavah. Kljub temu, da so se učili, so se pri tem zabavali in malenkost drugače pridobivali nova znanja in veščine.
Učitelji smo že večkrat spremljali medgeneracijske učne ure in ugotovili, da moramo v bodoče izpeljati še več takšnih srečanj in spodbujati takšne načine učenja.

Učiteljica Danijela  Planinšič

ŠOLSKI PREVOZI DNE 24. 6. 2024

ŠOLSKI PREVOZI DNE 24. 6. 2024

 AP TOPLER

12.15 – GORTINA (prvi kombi)

12.30 – GORTINA (drugi kombi)

12.30 – VRATA, RIBIČJE

12.30 – SV. JERNEJ

12.45 – OŠPP

12.45 – BISTRIŠKI JAREK

12.50 – SV. PRIMOŽ

13.20 – PERNICE

 

ŠOLSKI KOMBI (HIŠNIK)

12.15 – VUZENICA

12.15 – SV. PRIMOŽ

12.30 – BISTRIŠKI JAREK

13.00 – SV. PRIMOŽ (Zavernik)

 

 

POGOVOR S TELEVIZIJSKO VODITELJICO BERNARDO  ŽARN

POGOVOR S TELEVIZIJSKO VODITELJICO BERNARDO ŽARN

V torek, 18. 6. 2024, smo se učenke, ki obiskujemo izbirni predmet šolsko novinarstvo, po Zoomu pogovarjale z znano televizijsko voditeljico Bernardo Žarn, ki nam je z veseljem odgovorila na nekaj vprašanj.

Na intervju smo se pripravile tako, da smo si ogledale kratek posnetek o njenem delu, da smo jo bolje spoznale, nato pa smo si pripravile nekaj vprašanj.

Gospa Bernarda se je rodila 17. oktobra 1976 v Novem mestu. Zaposlena je na RTV Slovenija, vodi pa tudi različne prireditve po Sloveniji. Zaupala nam je, da ima včasih pred nastopom veliko tremo, zato si poišče malo zasebnosti (npr. na stranišču), da se sprosti. Povedala nam je, da veliko potuje, nazadnje je bila v Afriki in to potovanje ji bo še dolgo ostalo v srcu, saj so ljudje tam zelo prijazni in dobrosrčni. Njen delovni dan je zelo naporen. Skoraj vsak dan ima televizijsko oddajo. Pred nastopi ima vaje, najprej ima suho vajo, nato pa sledi še generalka.

Ko smo končale z intervjujem, je bila gospa Bernarda zelo zadovoljna in nas je pohvalila. Po končanem pogovoru smo se z učiteljico dogovorile, da bomo svojo dogodivščino predstavile širši javnosti in da bo učiteljica intervju z Bernardo Žarn poslala v uredništvo občinskega glasila Mučan.

Učenke smo bile zelo vesele, da smo lahko spoznale to prijazno televizijsko voditeljico in ji postavile nekaj vprašanj. Upamo, da bomo še kdaj doživele kaj podobnega.

Tia Križovnik, 7. a

Skrbimo za čiste zobe

Skrbimo za čiste zobe

TEKMOVANJE ZA ČISTE ZOBE

V petek je učence 1. a obiskala medicinska sestra Tina. S seboj je prinesla pismo zobne miške, ki je učencem sporočila, da so zmagali v tekmovanju za čiste zobe na osnovni šoli Muta. Medicinska sestra je učencem čestitala in jim povedala, da naj si še naprej tako pridno umivajo zobe. Vsakemu učencu je podarila zobno ščetko in zobno pasto. Dragi učenci, z učiteljico Dorotejo sva ponosni na vas.

Zapisala: Nataša Proje

Slovo od devetošolcev

Slovo od devetošolcev

SLOVO OD DEVETOŠOLCEV

Ni lepšega, kot videti, kako se na šolskem igrišču prvošolček razveseli devetošolca in mu veselo steče v objem. Ne, ni njegov brat ali sestra, tudi ne sosed. Poznata se iz šole. Kako je to mogoče?

Da, na naši šoli je to mogoče!

Se spomnite svojih prvih dni pouka, ko ste prestrašeni in čisto majčkeni stali na hodniku šole? Koga ste se najbolj bali?

Seveda, tistih visokih fantov in deklet, ki so z glavami segali skoraj do vrha podbojev.

A pri nas na šoli je drugače, za kar poskrbimo že kar prvi teden pouka. Z različnimi dejavnostmi z imenom » Z roko v roki«, ki potekajo skozi vso šolsko leto, omogočimo prvošolčkom veliko druženja z devetošolci in s tem prijetno vključevanje v šolski prostor.

Tako so v tem šolskem letu  devetošolci že drugi dan obiskali prvošolčke, jih v oktobru sprejeli v šolsko skupnost, šli z njimi pri športni vzgoji na sprehod, skupaj z njimi zajtrkovali na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka, jim pripravili adventni koledar z zanimivimi nalogami, si s prvošolci izmenjali novoletna darilca, se družili na pustovanju, skupaj so pripravili točko za prireditev ob materinskem dnevu, ob mednarodnem dnevu knjige so jim brali knjige ter se družili z njimi tudi pri urah angleščine in podaljšanega bivanja.

Lepo, ali ne?

Vse, kar so skupaj počeli tekom leta, je privedlo do tega, da so se prvošolčki nanje navezali in z njimi stkali prijateljske vezi. Zato smo se odločili, da se ob zaključku njihovega osnovnošolskega šolanja od devetošolcev poslovimo na način kot to znajo prvošolci.

Z velikim veseljem so jih v sredo, 12. 6., povabili na kratko dramatizacijo Prodajamo za gumbe, ki so jo pripravili v svojih učilnicah. Z malo treme pred skoraj odraslo publiko so brezhibno odigrali svoje vloge ter se jim tako zahvalili za pozornost, pomoč in prijateljstva, ki so jih bili deležni čez vso šolsko leto.

Na koncu so jim prvošolčki z drobnimi darilci »kamenčki sreče«  zaželeli veliko sreče in uspehov v srednji šoli.Tudi devetošolci niso prišli praznih rok. Za prvošolčke so pripravili seznam zabavnih počitniških nalog.

Po skupnem fotografiranju so se z objemi in nasmehi poslovili drug od drugega.

Mislite, da je bilo to dokončno slovo? Nikakor! Prepričana sem, da bodo tudi srečanja izven šolskih prostorov  še dolgo ostala topla in iskrena.

Zapisala: Milena Repnik

Dostopnost