Matematična ustvarjalnica

Matematična ustvarjalnica

MATEMATIČNA USTVARJALNICA

Na delavnici smo združili vstop v praznične decembrske dni in matematično ustvarjalnost. Učenci so izdelovali čudovite novoletne vizitke, kjer so uporabili znanje o zrcaljenju, simetriji, večkotnikih, geometriji. Pri delu so bili zelo spretni, s svojimi izdelki so pokazali, kako lahko matematika postane zabavna in ustvarjalna. Hkrati smo se ob druženju naučili veliko novih stvari in se pripravili na prihajajoče izzive. Veselimo se že novih matematičnih dogodivščin v mesecu decembru.

učiteljica Helena Brezovnik

Dan pozdrava

Dan pozdrava

SVETOVNI DAN POZDRAVA

Predstavniki šolske skupnosti so pripravili kratko aktivnost, ki so jo izvedli pri razredni uri. Svojim sošolcem so pokazali pozdrav v znakovnem jeziku gluhih, skupaj pa so ustvarili tudi »verigo pozdravov«.

Vedno je prijeten občutek, ko prejmeš prijazen pozdrav. Predstavlja odprtost, prijaznost in sprejemanje. Polepša ti dan.

mentorica šolske skupnosti Helena Brezovnik

V torek, 21. 11. 2023, smo  prvošolci in otroci iz vrtca  skupaj obeležili DAN POZDRAVA. Najprej smo si ogledali predstavo Pod medvedovim dežnikom, ki so jo zaigrali otroci iz vrtca z vzgojiteljicama Suzano in Mašo. Skupaj smo ugotavljali, kako vse se pozdravljamo.

Nato smo skupaj odšli v prve razrede, kjer si je vsak otrok narisal svojo roko, jo pobarval, izrezal in opremil s sličico in napisom. Prvošolci so z veseljem pomagali mlajšim otrokom pri izrezovanju. Seveda smo se skupaj tudi malo poigrali. Nato s temi rokami razveselili tretješolce. Otrokom je bilo druženje zelo všeč in zagotovo ga bomo še ponovili.

Všeč mi je bilo:

» Bilo mi je ful fajn, da smo skupaj ustvarjali« Inja

»  Bilo mi je všeč, ko smo delali roke.« Matija K.

» Fajn mi je bilo, ko smo gledali predstavo Pod medvedovim dežnikom.« Jaša

» Všeč mi je bilo, da smo skupaj delali roke.« Patrik T.

» Ko smo roke odnesli v tretji razred.« Amar

Čajanka za učence tretje triade

Čajanka za učence tretje triade

ČAJANKA O SPLETNEM NASILJU

V petek, 17. 11., smo v sodelovanju s Knjižnico Radlje ob Dravi za učence tretje triade izvedli prvo čajanko ob knjigah v tem šolskem letu. Pogovarjali smo se o spletnem nasilju in drugih pasteh interneta. Gost čajanke se nam je tokrat prvič pridružil »na daljavo«.

V Knjižnici Radlje ob Dravi so se povezali z društvom Logout, a njihov predstavnik Rok Gumzej se nam zaradi spleta okoliščin ni mogel pridružiti v živo. Kljub prostorski oddaljenosti je uspešno izvedel delavnico in s tem nazorno prikazal, kako nam lahko moderna tehnologija olajša življenje.

Učence – tokrat se jih je čajanke udeležilo 24 – je opozoril, da je spletno nasilje kaznivo dejanje in ima mnogokrat še hujše posledice od tradicionalnega nasilja. Učenci so pokazali, da se nevarnosti na spletu zelo dobro zavedajo in da poznajo pravila varne rabe interneta, odrasle udeležence čajanke pa je gotovo presenetil podatek, da večina naših učencev na modernih napravah za zabavo preživi tudi po šest ur dnevno. Ko so se morali učenci postaviti v vlogo staršev in povedati, kako bi v primeru zlorab na internetu sami ukrepali kot starši, pa so vsi po vrsti zatrjevali, da bi imeli stroga merila in bi otrokom vzeli telefon oz. jim prepovedali uporabo spleta.

Na čajanko smo se pridno pripravljali tudi z bralnim maratonom, ki se ga je udeležilo skupno 46 učencev. Skupaj smo prebrali knjigo Dragi Zaza avtorice Christine Kilbourne, ki s pretresljivo in tragično zgodbo prikaže, kako hude posledice ima lahko slepo zaupanje lažnemu profilu na spletu.

Mag. Majda M. Lesjak

Čajanka o spletnem nasilju – PPT: Bralni maraton

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 17. 11. 2023, smo na OŠ Muta imeli tradicionalni slovenski zajtrk. V tem dnevu je potekalo veliko delavnic. Najprej smo se pozdravili za lep začetek dneva. Nato so nam reditelji prinesli zajtrk, ki je bil sestavljen iz kruha, masla, meda, jabolk, vsak pa je dobil tudi skodelico okusnega mleka. Ko smo se pogovarjali o hrani, smo ugotovili, da je bil celoten zajtrk lokalen. Potem smo poslušali kratko radijsko oddajo in si pogledali dva posnetka o bontonu. Zatem smo šli na plesno delavnico , ko pa smo se naplesali, smo zdrveli peč željice. Ko so se željice pekle, smo šli v razred in malo ustvarjali. Dan pa smo zaključili s skupno pesmijo v avli naše šole. Bilo je super!

Anika Vrhnjak, 6. b

Namenitev dela dohodnine za donacije

Namenitev dela dohodnine za donacije

Spoštovani starši,

do 31.12. 2023 imate možnost nameniti 0,3 % dohodnine za donacijo Šolskemu skladu Osnovne šole Muta. Sredstva iz šolskega sklada skrbno načrtujemo in porabljamo v skladu s planom porabe. S tem pomagamo staršem pri zmanjšanju plačila nadstandardnih dejavnosti.

V prilogah je natančnejša obrazložitev in obrazec, ki ga morate izpolniti, če nam želite darovati preko Vaše dohodnine v šolski sklad.  

Priloge najdete tudi na spletni strani šole.

 

Lepo Vas prosim, da izpolnite obrazec in da s to možnostjo donacije obvestite tudi Vaše sorodnike, prijatelje …

 

Hvala Vam za sodelovanje in za vse donacije, ki jih boste namenili Šolskemu skladu Osnovne šole Muta.

 

Prijazno Vas pozdravljam in Vam želim vse dobro.

 

=============================================

        Anita Ambrož, prof.

        ravnateljica OŠ Muta

PRILOGE:

Delavnica o lesu

Delavnica o lesu

Delavnica o lesu

Sedmošolci smo imeli 19. oktobra delavnico o lesu, ki sta jo izvedla raziskovalec in raziskovalni asistent InnoRenew CoE, znanstveni sodelavec in doktorant na Univerzi na Primorskem.

Razporedili smo se v šest skupin po tri in izvedli tri različne poskuse.

Prvi poskus je bil o trdnosti lesa. Dobili smo dve različni leseni palici in tri uteži (eno 2 kg in dve po 1 kg). Dvokilogramsko utež smo dali posebej na eno palico, drugi dve pa na drugo palico skupaj. Ugotovili smo, da je palica, na kateri je bila ena utež, trdnejša od druge, ki se je upognila.

Drugi poskus je bil o trdoti lesa (padanje kroglice). Ugotovili smo, da je na mehkejšem lesu, na katerega smo spustili kovinsko kroglico, nastala večja pika.

Tretji poskus je bil o gostoti lesa. Imeli smo tri različne kose lesa in morali smo jih dati v vodo. Eden od teh se je potopil, ker je imel največjo gostoto.

Na koncu smo si ogledali še izobraževalno-dokumentarni film Trkam na les, ki ga je posnel InnoRenew CoE  v sodelovanju z Univerzo na Primorskem in Javno agencijo Spirit Slovenija.

Na delavnici sem se veliko naučila, bila mi je zelo všeč.

Aleša Fak, 7. b

 

 

 

Brezplačni obisk vozila E-transformer 2.0 na dvorišču šole

Brezplačni obisk vozila E-transformer 2.0 na dvorišču šole

Dragi učenci, učitelji in starši!

Našo šolo OŠ Muta bo dne 8. in 9. novembra 2023 obiskalo posebno vozilo E-transformer 2.0, ki obiskovalcem nudi informacije s področja krožnega gospodarstva na področju elektronike.

V vozilu si bodo v času pouka učenci in učitelji:

  • ogledali kratek animiran video o krožnem gospodarstvu,
  • prisluhnili kratkemu predavanju o krožnem gospodarstvu,
  • si ogledali muzej aparatov iz naše bližnje in daljne preteklosti,
  • si ogledali primere trajnih magnetov in proces njihove reciklaže,
  • se pomerili v retro računalniških igricah,

Vozilo pride na našo šolo brezplačno, saj je njegov obisk sofinanciran s strani projekta Life Spodbujamo e-krožno.

Organizator projekta, družba ZEOS, d.o.o., pa v sklopu projekta vzpostavlja tudi oddajo še delujočih aparatov na različne lokacije in organizira različne akcije širom države, vse s ciljem zbrati čim več aparatov, ki jih bodo lahko predali v ponovno uporabo. Raziskave namreč kažejo, da se med zbranimi e-odpadki nahaja 2% še delujočih aparatov in dobro je, da jih zajamemo, saj jim tako lahko podaljšamo njihovo življenjsko dobo. Doma po predalih, omarah in kleteh pa ima vsak zagotovo vsaj en aparat, ki še deluje, pa ga ni uporabljal že več mesecev, ker ga ne potrebuje.

Pomagajte torej naravi in sodelujte v zbiralni akciji rabljenih aparatov, ki še vedno delujejo, a jih doma ne uporabljate več. V šolo prinesite še delujoče aparate, ki delujejo na elektriko ali baterije, kot so na primer radio, zvočniki, televizor, računalnik, orodje za dom in vrt ali igrače. Zbiralna akcija bo potekala pri vozilu E-transformer 2.0 na dan njegovega obiska, dne 8. in 9. novembra 2023. Vsak, ki prinese vsaj en še delujoči aparat, dobi simbolično nagrado! Več informacij je v letaku v prilogi.

Aparate bodo organizatorji projekta s pomočjo projektnih partnerjev pregledali in jim podarili novo življenje.

Več o projektu: www.zeos.si

PODVODNO KRALJESTVO

PODVODNO KRALJESTVO

Glasba in petje je doma na OŠ Muta. To so pevke in pevci s svojimi nastopi že večkrat dokazali, da pa jim ni tuja tudi dramska igra pričata uprizoritvi kar dveh muzikalov v preteklih letih.

Muzikal »Podvodno kraljestvo – v iskanju sreče« je avtorski projekt učiteljev mentorjev OŠ Muta.

Besedilo zanj je, po predlogi ljudske pripovedi »O povodnem možu« spisala Majda Marija Lesjak,

sceno in kostumografijo je prevzela Anita Korošec Bowen, plesno koreografijo Natalija E. Stražišnik in Martina Logar Šumah, pod glasbo in aranžmaje pa se je podpisal Miha Šrimpf.

več>>

Vstopamo v jesenske počitnice

Vstopamo v jesenske počitnice

V petek, 27. 10. 2023, je bila na šoli prireditev pred jesenskimi počitnicami. Začela se je s himno, ki nas je spomnila, da se ne približujejo le počitnice, ampak tudi praznika: 31. oktober – dan reformacije – in 1. november – dan spomina na mrtve. 24. oktober pa se obeležuje dan Organizacije združenih narodov – védenje o tem, kaj to je, smo si osvežili z ogledom kratkega videoposnetka.

Na prireditvi so učenci nastopili z recitacijami, s petjem in s plesom. Spomnili smo se najlepših trenutkov v tem šolskem letu, prvošolčki pa so s slovesno zaobljubo postali člani šolske skupnosti.

Prireditev se je zaključila z željo, da učenci čim bolj izkoristijo počitnice s sprehodom po gozdu, uživanju v čudovitih barvah jeseni ter da ne pozabijo na druženje s prijatelji in družino.

Branka Pečolar Begić

Športni dan – orientacija

Športni dan – orientacija

Športni dan orientacija

V ponedeljek, 23. 10. 2023, smo učenci od 4. do 9. razreda imeli športni dan (orientacija). Zbrali smo se na igrišču in se postavili v zbor. Učitelj Stanko nas je razdelil v 12 skupin. Vsaka skupina si je izbrala ime, nato pa dobila mapo, v kateri je bil zemljevid.

Ko smo se končno odpravili na pot, nas je druga skupina kmalu dohitela. Vodja naše skupine je bil Luka, njegova pomočnica pa Eva. V gozdu smo srečali drugo skupino, ki ni vedela, kje se nahaja druga kontrolna točka. Skoraj smo se odpravili v napačno smer, a je naša učiteljica to še pravi čas opazila. Prvi podpis smo dobili na prvi kontrolni točki pri učiteljicah Jolandi in Alenki, drugega pa na naslednji kontrolni točki pri učiteljici Franji in učiteljici Majdi. V gozdu je bilo mokro in blatno ter polno podrtih dreves. Končno smo prišli iz gozda na kolesarsko pot. Tretji podpis smo dobili na tretji točki pri učiteljici Anji na Gortini. Vzeli smo si sirovo štručko in sok. Po malici smo v skupinah izpolnjevali naloge na listu, ki smo jih dobili pred začetkom pohoda. Ko smo rešili naloge, smo se še posladkali in družili s prijatelji. Počasi smo se po kolesarski poti odpravili do šole. Učiteljica je bila zelo razočarana, saj so nekateri učenci iz prejšnjih skupin metali odpadke po tleh. Naša skupina jih je pobrala in odvrgla v koš. Vsi smo bili že zelo utrujeni, ko smo končno prispeli do četrte kontrolne točke, na kateri sta nas čakali učiteljici Natalija in Nina.

Ko smo prispeli do šole, so nas že čakali pečeni kostanji. Najedli smo se, pobrali papirčke in odšli domov.

Tia Križovnik, 7. a

Dostopnost