Dan državnosti v Predsedniški palači

V nedeljo, 25. 6. 2023,  je bil za osmošolko Nely Trnjek Hiter poseben dan. Udeležila se je obiska pri predsednici RS, gospe Nataši Pirc Musar, ki je odprla vrata Predsedniške palače 30 osmošolcem, nagrajencem natečaja NAŠA DOMOVINA – MOJA VARNOST, njihovim mentorjem in staršem. Literarni natečaj  vsako leto razpiše Kulturno naravoslovno društvo Naša zemlja.

Po kulturnem sprejemu v veliki kristalni dvorani smo se vsi obiskovalci podali na voden ogled prostorov v palači in obiskali tudi Urad predsednice Republike, ki je v svojem kabinetu vse obiskovalce prijazno nagovorila.  Vsem nagrajencem je čestitala za uspeh na literarnem področju ter tudi za rojstni dan RS. Izrazila je veselje, da radi pišejo in ustvarjajo na vseh področjih ter da so ponosni na svojo domovino. Povedala je, da če želimo veliko znati, moramo tudi veliko brati, in da tudi ona veliko bere. Z branjem širimo svoje znanje, se učimo sprejemati drugačnost, predvsem pa postanemo bolj strpni.

Pred Predsedniško palačo smo lahko opazovali tudi častno stražo, ki je tam postavljena ob vseh državnih praznikih.

Po ogledu palače smo si v Cankarjevem domu ogledali razstavo V vrtincu sprememb. Razstava nas je popeljala skozi evolucijo življenja na našem planetu. Videli smo lahko, kako se vse že milijarde let spreminja, kako se spreminja tudi naše okolje. Najbolj zaskrbljujoče pa je, da največje spremembe v naravi povzročamo prav ljudje. Ob tem smo se lahko zamislili, ali bomo zmogli zaustaviti uničevanje narave ter kaj lahko k temu prispeva prav vsak od nas.

Skratka, za vse je bil dan državnosti, ki smo ga tokrat preživeli v Ljubljani, prijetno in posebno doživetje.

Mentorica Franja Razdevšek

Dostopnost