Veselje z znanostjo
Z osmošolci smo v torek, 24. 9. 2024, v okviru naravoslovnega dne obiskali 30. SLOVENSKI FESTIVAL ZNANOSTI Z MEDNARODNO UDELEŽBO z naslovom RAZLAGATI ZNANOST, ki je potekal na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani.
Dogodki, ki smo jih obiskali:
- OTVORITVENA SLOVESNOST
- SLAVNOSTNO PREDAVANJE: O RASTLINAH IN KAKO PAMETNE SO (prof. dr. Marina Dermastia, Nacionalni inštitut za biologijo, Ljubljana, nosilka častnega naziva Slovenske znanstvene fundacije Komunikatorica znanosti leta 2023)
- SHOW KEMIJSKIH IN FIZIKALNIH POSKUSOV – RAZLAGA NARAVOSLOVNIH KONCEPTOV (Marko Jeran in Jan Gnidovec, Institut Jožef Stefan, Ljubljana, in Slovensko društvo ljubiteljev kemije)
- ZNANSTVENA KAVARNA s kratkim predavanjem in daljšo delavnico: RAZUMEVANJE PITNE VODE (Marko Gajić, soustanovitelj Blejskega vodnega festivala/Bled water festival)
- VELIKA IMENA SLOVENSKE ZNANOSTI: JOVAN HADŽI, FELIKS LOBE, MARIO PLENIČAR (Dr. Edvard Kobal, Slovenska znanstvena fundacija, Ljubljana)
Nosilka Jelka Furman
Kemijski in fizikalni poskusi
Zjutraj smo se skupaj z učitelji zbrali pred šolo in ob 7.20 vzeli malico ter odšli na avtobusno postajo. Ko smo prispeli v Ljubljano, smo pomalicali ter hitro odšli v učilnico.
Najbolj mi bodo v spominu ostali predstavljeni eksperimenti o tekočem dušiku. Kemika sta v posodo nalila tekoči dušik, v katerega smo lahko pihnili in hladen plin nam je udaril v obraz. Nato sta dušik »polila« po stopnicah, nastala je megla. Opozorila sta nas, da se tekočega dušika ne smemo dotikati, ker je njegova temperatura –196 °C.
V steklenico sta nalila tekoči dušik in jo nato pokrila z zamaškom. Čez nekaj časa je postal zamašek nemiren, ker je v steklenici tekoči dušik prehajal v plin in se je povečala prostornina plina in s tem tlak na zamašek.
Prikazala sta tudi, kako gori prepečenec. Navaden prepečenec ne gori, ko pa ga potopimo v tekoči dušik, pa takoj zagori in zgori.
To so bilo nekaj poskusov s tekočim dušikom, ki so nam jih predstavili. V tej delavnici sem zelo uživala in se naučila veliko novega.
Lara Špegelj Mongus, 8. a
Delavnica O rastlinah in kako pametne so
Na tej delavnici smo izvedli veliko o rastlinah. Biologinja nam je povedala, da se rastline obnašajo inteligentno in da imamo z njimi skupnega prednika. Prav tako smo izvedli naslednje:
- so modularne, kar pomeni, da so pritrjene na tla;
- nimajo predvidljive rasti – ne moremo natančno vedeti, kakšna bo njihova oblika, ko zrastejo;
- meristematske, kar pomeni, da lahko živijo dolgo;
- največja rastlina na svetu je orjaška sekvoja, ki lahko zraste do 115 metrov, medtem ko je največja žival sinji kit;
- najstarejša dokumentirana starost: želva – 255 let, papiga – 114 let, bor – 500 let;
- znanstveniki uporabljajo znanstveno metodo za odkrivanje, kako rastline komunicirajo z živim in neživim svetom. Pri živalih se komunikacija pogosto izvaja z električnimi signali – endokrinologija, medtem ko pri rastlinah poteka komunikacija prek kemičnih signalov – skupno dihanje in fotosinteza (rastlinska nevrobiologija);
- ljudje slišimo od 20 do 20 000 Hz, medtem ko naj bi rastline zaznavale frekvenco od 20 000 do 250 000 Hz;
- rastline lahko, tako kot ljudje, zbolijo zaradi virusov, bakterij itd. Zdravilo si izdelajo same, na primer salicilno kislino, ki ima enak učinek tudi na nas;
- rastline prepoznavajo svoje sosednje rastline;
- genom: komplet genetskih navodil;
- opozarjajo druga na drugo, če jih bo napadla kakšna žuželka in pravijo, naj se pripravijo.
Aleša Fak, 8. b
Delavnica o vodi
Na tej delavnici smo spoznali, kako različne koncentracije mineralov vplivajo na okus vode. V nekaterih državah so na plastenkah posebni simboli, ki označujejo različne vrste vode: ena za otroke z zelo nizko vsebnostjo mineralov, ena za hidracijo, ena za gazirano vodo ter ena za vodo, ki je koristna za zdravje. Pojasnili so nam tudi, katero vodo izbrati v primeru, da se ne moremo odločiti. Poleg tega so nam pokazali, kako pripraviti vodne koktajle z različnimi vrstami sadja in zelenjave. Bili so zelo dobri. Ta izkušnja je bila nepozabna in zagotovo bi se delavnice z veseljem še večkrat udeležila. Zelo sem uživala in zdaj vem, katero vodo izbrati.
Hana Slivniker, 8. b