Športni dan tretješolcev

Športni dan tretješolcev

ŠPORTNI DAN – POHOD TRETJEŠOLCEV NA SV. PRIMOŽ

Šli smo na Sv. Primož. Bilo je zelo daleč, ampak smo se imeli fajn. Zraven smo imeli dve planinki. Na vrhu smo zajuckali in se hitro vrnili v šolo, kjer nas je čakalo kosilo. Vse so nas bolele noge. (LENA, 3. A)

Preden smo šli na Sv. Primož, sta prišli dve planinki, ki sta šli zraven na pohod. Šli smo skozi gozd. Ko smo prišli na vrh, smo jedli in pili. (ALJOŠA, 3. A)

Pohod je bil super in hitro smo se vrnili nazaj. (BENJAMIN, 3. A)

Bili smo na Sv. Primožu in z nami sta šli dve planinki. Bil je zelo zabaven dan, pa tudi naporen. Hodili smo 4 ure in bilo je zelo zabavno. Ko smo prišli na vrh, smo bili zelo ponosni. Na Primožu smo si zaploskali in zajuckali. (MIA ,3. A)

Na pohodu smo se zelo utrudili, saj smo hodili peš 4 ure. Na vrhu smo zaploskali in zajuckali, potem pa hitro šli v šolo. (JULIJA, 3. A)

Bil je zelo lep dan in šli smo na Primož. Iz hriba je bil zelo lep razgled na Muto in Vuzenico. Videli smo tudi reko Dravo. Takšnega razgleda še nisem videla. (EMA, 3. B)

Imeli smo lep sončen dan. Iz hriba smo gledali Muto. Imeli smo se super. (MIA, 3. B)

Na športnem dnevu sem se zabaval. Peš smo šli na Sv. Primož in lahko smo jedli bonbone. (ALEKS P., 3. B)

Športni dan mi je bil zelo všeč. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo prispeli na cilj in jedli sladkarije. Opazovali smo naravo in se zabavali. Bila sem utrujena. (ISABELA, 3. B)

Bil sem zelo vesel, ker smo šli na Primož. Bilo mi je fajn, ker smo lahko jedli sladkarije in zelo hitro hodili. Videli smo tudi veveričko. (ANŽE, 3. B)

Prvošolci v prometu

Prvošolci v prometu

PRVOŠOLCI V PROMETU

Prvošolci so teden Evropske mobilnosti pričeli z obiskom policista. Ponovili so varno hojo po cesti in čez prehod za pešce. Naučili so se, zakaj je pomembno, da upoštevajo prometna pravila in prometne znake.

V sredo so prvošolce na sprehodu spremljali devetošolci. Opozarjali so jih na varno hojo in se z njimi pogovarjali. Ponosni prvošolci so jim z veseljem sledili in jim pripovedovali prve šolske dogodivščine. Ob slovesu so se dogovorili, da se bodo še večkrat družili.

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2023

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2023

Kaj pomeni sporočilo »Varčne poti«?
Slovenska gospodinjstva za pokrivanje stroškov prevoza porabijo vse več denarja. Čeprav je ugotovitev skrb vzbujajoča, pa še zdaleč ne vključuje vseh stroškov motoriziranega prometa – na primer od stroška gradnje prostorsko potratne infrastrukture do stroškov nesreč, onesnaževanja in podnebnih sprememb.

Zaradi vseh teh razlogov Evropski teden mobilnosti letos v ospredje postavlja odločitev za racionalnejše načine potovanj. To so vsi tisti načini, ki sicer na prvi pogled ponujajo manj prestiža in udobja, a obenem zagotavljajo svetlejšo prihodnost. Izberimo torej varčnejše poti in se pogovarjajmo o tem, kakšna bi bila naša družba, če bi večino poti opravili z javnim prevozom ali se odločili za eno od oblik aktivne mobilnosti.

Kako varčne poti vplivajo na višjo kakovost življenja?

Različne oblike aktivne mobilnosti (na primer hoja ali kolesarjenje), uporaba javnega prevoza kot tudi sopotništvo in souporaba avtomobila pomenijo nižje stroške za posameznika, povzročajo pa tudi manj okoljske škode in prinašajo manj negativnih učinkov na zdravje. Večja uporaba varčnih načinov mobilnosti pomeni tudi številne pozitivne posledice – na primer manjše javnozdravstvene stroške zaradi manjšega števila nesreč in bolezni, več javnega prostora, namenjenega premikanju in druženju (avtomobil je najbolj potraten »uporabnik« prostora), kot tudi bolj zadovoljno skupnost.

Skupaj z vsemi pripadajočimi enotami Osnovne šole Muta in Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu bomo organizirali različne aktivnosti za spodbujanje uporabe trajnostne mobilnosti. Poudariti velja, da Osnovna šola Muta skozi celo leto (in ne samo v času ETM) spodbuja trajnostno mobilnost.

V ETM od 16. do 22. 9. 2023 bo OŠ Muta z učenci izvedla tudi naslednje dejavnosti:

Predmet Dejavnost
ŠPO
  • Rolanje,
  • kotalkanje,
  • pohod.
TJA Sprehod po Muti (opis poti in navodila za pot)
SLJ Sprehod in pouk v naravi (obravnava pesmi D. Zajca: Pivci tišine)
SPO
  • Sprehod s policistom: varna pot v šolo.
  • Poti v okolici šole in prometni znaki za pešce.
  • Štetje prometa.
LUM Risanje s kredo na temo prometa
OPB Krajši sprehodi in ozaveščanje o varčnih poteh.

 

Obvestilo RIC-a

Obvestilo RIC-a

Spoštovani,

 kot ste bili obveščeni v elektronskem sporočilu na prvi šolski dan, smo na naši spletni strani https://www.ric.si/nacionalno-preverjanje-znanja/splosne-informacije/ objavili publikacijo Nacionalno preverjanje znanja – Informacije za učence in starše, za šolsko leto 2023/2024. Knjižica je objavljena pod razdelkom Splošne informacije, tudi v prevodu v italijanski in madžarski jezik.

Informativno knjižico že vsa leta od vpeljave nacionalnega preverjanja znanja pripravita Državni izpitni center in Državna komisija za vodenje nacionalnega preverjanja znanja, namenjena pa je v prvi vrsti učencem, ki v tekočem šolskem letu opravljajo nacionalno preverjane znanja (NPZ) in njihovim staršem. Knjižica o nacionalnem preverjanju znanja vsebuje vse ključne napotke, informacije in osnovne podatke o namenu in izvedbi nacionalnega preverjanja znanja, vključno z datumi tako neposredne izvedbe v mesecu maju, kakor tudi ostalimi pomembnimi datumi v tekočem šolskem letu, zato bi si želeli, da se učenci in starši z njeno vsebino seznanijo.

Za sodelovanje se vam zahvaljujemo in vas lepo pozdravljamo!

Lep pozdrav,

      Matejka Žagar,                                                 dr. Andrejka Slavec Gornik,

     višji svetovalec II                                       vodja sektorja strokovne dejavnosti

Prvi šolski dan

Prvi šolski dan

DRAGI UČENCI, SPOŠTOVANI STARŠI!

PRVI ŠOLSKI DAN – PETEK, 1. SEPTEMBER 2023

 – ZA UČENCE OD 2. DO 9. RAZREDA –

Učenci od 2. do 9. razreda se zberete v avli šole ob 8.15. Pouk se bo začel ob 8.20. 

Učitelji vas bodo usmerili v vaše matične učilnice.

Najprej bodo z vami vaši razredniki, ki vam bodo podali vsa navodila glede pouka v naslednjem šolskem letu.

Po razredni uri sledi malica in nato pouk po urniku (skrajšane ure).

S seboj prinesete torbo, copate, beležko, pisalo in obilico dobre volje.

Prevozi s kombiji bodo potekali po voznem redu, ki je objavljen na šolski spletni strani. (Starši spremljajo obvestila o prevoznosti cest oziroma zaporah na spletni strani Občine Muta.)

Podaljšano bivanje

Podaljšano bivanje za učence od 2. do 5. razreda bo potekalo po ustaljenem urniku od 1. 9. 2023 dalje od 12.00 do 15.30.

Podaljšano bivanje za učence prvih razredov bo potekalo od 4. 9. 2023 dalje od 12.00 do 15.30.

Lepo preživite zaključek počitnic in z nasmehom in dobro voljo v petek v šolo!

Veselimo se srečanja z vami!

Ravnateljica Anita Ambrož, prof.

Obisk pri predsednici

Obisk pri predsednici

Dan državnosti v Predsedniški palači

V nedeljo, 25. 6. 2023,  je bil za osmošolko Nely Trnjek Hiter poseben dan. Udeležila se je obiska pri predsednici RS, gospe Nataši Pirc Musar, ki je odprla vrata Predsedniške palače 30 osmošolcem, nagrajencem natečaja NAŠA DOMOVINA – MOJA VARNOST, njihovim mentorjem in staršem. Literarni natečaj  vsako leto razpiše Kulturno naravoslovno društvo Naša zemlja.

Po kulturnem sprejemu v veliki kristalni dvorani smo se vsi obiskovalci podali na voden ogled prostorov v palači in obiskali tudi Urad predsednice Republike, ki je v svojem kabinetu vse obiskovalce prijazno nagovorila.  Vsem nagrajencem je čestitala za uspeh na literarnem področju ter tudi za rojstni dan RS. Izrazila je veselje, da radi pišejo in ustvarjajo na vseh področjih ter da so ponosni na svojo domovino. Povedala je, da če želimo veliko znati, moramo tudi veliko brati, in da tudi ona veliko bere. Z branjem širimo svoje znanje, se učimo sprejemati drugačnost, predvsem pa postanemo bolj strpni.

Pred Predsedniško palačo smo lahko opazovali tudi častno stražo, ki je tam postavljena ob vseh državnih praznikih.

Po ogledu palače smo si v Cankarjevem domu ogledali razstavo V vrtincu sprememb. Razstava nas je popeljala skozi evolucijo življenja na našem planetu. Videli smo lahko, kako se vse že milijarde let spreminja, kako se spreminja tudi naše okolje. Najbolj zaskrbljujoče pa je, da največje spremembe v naravi povzročamo prav ljudje. Ob tem smo se lahko zamislili, ali bomo zmogli zaustaviti uničevanje narave ter kaj lahko k temu prispeva prav vsak od nas.

Skratka, za vse je bil dan državnosti, ki smo ga tokrat preživeli v Ljubljani, prijetno in posebno doživetje.

Mentorica Franja Razdevšek

Dvig spričeval

Dvig spričeval

Spoštovani,

spričevala lahko dvignete v tajništvu od 8. do 13. ure, od 26. 6. 2023 do 30. 6. 2023 in od 28. 8. do 31. 8. 2023.

Lep pozdrav.

Kolesarjenje do ribnika Reš

Kolesarjenje do ribnika Reš

Odpravili smo se na ribnik Reš in bilo je zelo vroče. Ko smo prispeli, smo si privoščili malico in odšli lovit ribe. Ribiči so nam razložili in pomagali. Bili so zelo prijazni. Potem smo si privoščili sladoled in nato smo se odpravili proti Muti. Čakal nas je še hrib proti Muti, ki smo ga s težavo premagali. A nam je uspelo in tako smo zaključili naš športni dan.

Jakob Antonijević, 5. a

Zjutraj sem se v šolo odpravil s kolesom, ker smo ga potrebovali za športni dan, vožnjo do ribnika Reš. Najprej smo se peljali do Gortine, kjer smo si privoščili kratek postanek in nato smo se ob gozdu odpravili nazaj proti Muti in nato proti Rešu. Med vožnjo nam je bilo kar vroče. Ko smo prišli do Reša, so nam tam ribiči razložili, kako se bomo lotili lovljenja rib. Nato smo se odpravili lovit ribe. Nekateri so jih ulovili zelo veliko. Potem smo se ustavili na sladoledu in nato odpravili proti domu. Bilo mi je zelo všeč.

Anže Gnamuš, 5. b

Včeraj smo se z razredom odpravili s kolesi do Reša. Ko smo prispeli, smo najprej nekaj pojedli in popili, nato pa smo skupaj z ribiči odšli lovit ribe. Bilo je zelooo zabavno. Pred odhodom proti šoli smo si privoščili še sladoled. Bilo je zelo vroče, ampak smo se zelo zabavali.

Maja Kugovnik, 5. a

V sredo, 21. 6. 2023 smo kolesarili do ribnika Reš. Bilo je zelo fajn. Ribiči so nam pokazali kako se lovi ribe in po dveh urah smo se odpravili proti domu. Pred odhodom smo si privoščili še sladoled in se nato odpravili domov. Bil je zelo super dopoldan.

Rebeka Jeznik, 5. a

Včeraj smo s kolesi odšli na Reš. Tam smo se zabavali in lovili ribe. Bilo je zabavno, a tudi vroče. Čas je zelo hitro minil, zato smo se morali vrniti. S kolesom smo se ustavili na sladoledu. Potem smo se odpravili nazaj v šolo.

Lena Plazl, 5. a

Dostopnost