21. aprila 2021 je pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije potekal nacionalni otroški parlament na temo Moja poklicna prihodnost. Zaradi epidemioloških razmer v državi je zasedanje potekalo preko spletne aplikacije Zoom. Na videokonferenco smo se delegati, novinarji in spremljevalci prijavili ob 9. uri. Jaz sem skupaj še s štirimi delegati predstavljala koroško regijo. 

Najprej so nas pozdravili ga. Darja Groznik – predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije, g. Jure Šimonka – predsednik delovnega predsedstva, predsednik države g. Borut Pahor ter ostali organizatorji dogodka. Nadaljevali smo z delom v manjših skupinah. Vsaka skupina je imela eno uro časa, da skupaj z moderatorjem ali moderatorko debatira o danih podtemah. Podteme so bile: Vpliv covid-19 na izbiro poklica; Slovenija, Evropa, svet; Poklici sedanjosti in poklici prihodnosti ter Poti do mojega poklica. Jaz sem si izbrala temo Vpliv covid-19 na izbiro poklica. Sledil je krajši odmor, nato pa poročanje o delu v skupinah.  

Kasneje so se predstavili predstavniki določenih strank in poslanci. Dajali so nam nasvete o izražanju svojega mnenja ter življenju nasploh. Najbolj sem si zapomnila nasvet, naj se ne bojimo izgubiti. Odkrito smo debatirali o šolanju na daljavo, trenutnih razmerah v državi in seveda o dani temi. Sledil je še zaključek, kjer smo si zaploskali ter se poslovili. 

Celoten dogodek pa so spremljali tudi razni mediji. 

Nacionalni parlament je bila zame predvsem nova izkušnja, seveda pa bi bilo bolje, če bi lahko debatirali v živo v parlamentu v Ljubljani. 

                                                   Zala Skutnik, 9. a


Dostopnost