DAN DEJAVNOSTI – EKO DAN

V sredo, 26. aprila 2023, je na naši šoli potekal dan dejavnosti, ki smo ga zapolnili z zanimivimi vsebinami.

Dan se je pričel s kulturno prireditvijo, ki smo jo namenili bližajočim praznikom, to je dnevu boja proti okupatorju in prazniku dela, ter dnevu Zemlje, ki je bil 22. aprila.

Po prireditvi so si učenci ogledali razstavo razrednih eko plakatov, ki so jih pripravili v sklopu šolskega eko projekta z naslovom »Majhna dejanja za velika energetska varčevanja«. V tem času nas je obiskala tudi predstavnica trgovine Office&More. Predala nam je nagrado sponzorja blagovne znamke Jolly za osvojeno 5. mesto pri zbiranju zamaškov za društvo Vesele nogice.

Sledilo je skupno fotografiranje na šolskem igrišču, nato pa je učence čakalo mnogo zanimivih dejavnosti, ki so jih zanje pripravili gasilsko društvo Muta, policijska postaja Radlje, šola varne vožnje Relax in učitelja športne vzgoje.

Učenci so si z zanimanjem ogledali gasilska vozila, gasilno opremo in  pripomočke ter predstavitev gašenja. Pri policistih so učenci največ zanimanja pokazali za prikaz ubogljivosti akcije izšolanih policijskih psov. Učenci višjih razredov so poznavanje varne vožnje ponovili in utrdili v prostorih Relaxa, medtem ko so se mlajši lahko na igrišču preizkusili v spretnostni vožnji s kolesom po poligonu. Med posameznimi dejavnostmi sta učitelja športne vzgoje poskrbela tudi za zabavne igre, kjer so učenci z različnimi skupinskimi nalogami razvijali sodelovanje in prijateljstvo.

Čeprav je bil dan vremensko res aprilski in smo v strahu pred dežjem gledali v črne oblake nad nami, nam je vreme vseeno dopustilo, da smo eko dan uspešno zaključili.

Milena Repnik

Prireditev pred prazniki

Na prireditvi pred prvomajskimi počitnicami smo obeležili pomembne dogodke iz zgodovine. Naša šola letos prvič sodeluje v projektu Krokus. Projekt Krokus je namenjen ohranjanju spomina na 1,5 milijona judovskih otrok. 26. april je spominski dan, ko se spomnimo na vse slovenske žrtve holokavsta.

27. aprila praznujemo državni praznik – dan upora proti okupatorju. Slovenci se okupatorju uprejo in ustanovijo Osvobodilno fronto, z bojem preženejo okupatorje s slovenskega ozemlja.
1. maj praznujemo v spomin na delavce, ki so leta 1886 protestirali in zahtevali več pravic.

Pri nas se je od vseh običajev najbolj ohranilo prižiganje kresov na večer pred praznikom in postavljanje prvomajskega mlaja.

Nina Šantl, prof.

Dostopnost