Obisk na Koroškem radiu

V četrtek, 30. maja 2024, smo šolske novinarke obiskale studio Koroškega radia v Slovenj Gradcu. Tja smo prispele okoli 14. ure. Sprejela nas je novinarka Irena Fasvald, ki nam je pokazala, kako poteka delo na Koroškem radiu.

Pokazala nam je njihov arhiv CD-jev in plošč, pisarne novinarjev, studio, iz katerega se snemajo novice, razne pisarne in glavni studio. Tam smo spoznale, kaj dela radijski voditelj, kako je sestavljen njihov program, kakšne računalnike imajo itd.

Potem smo slišale, da se bosta lahko dve izmed nas v živo vključili na radio. Takoj smo se odločile, da bova to jaz in Naja. Bili sva presrečni, da bova lahko na radiu, in seveda tudi nervozni, zato sva pred začetkom kratkega intervjuja poklepetali z radijsko voditeljico, ki nama je povedala, kaj naju bo vprašala. Zanimalo jo je tudi, katero glasbo najraje poslušava. Jaz sem ji rekla, da najraje poslušam jazz, in sva se dogovorili, katera pesem se bo predvajala po najinem intervjuju.

In šlo je zares. Najprej sva bili predstavljeni kot učenki OŠ Muta, ki obiskujeva šolsko novinarstvo. Nato sva povedali nekaj o sebi in o tem, kaj delamo pri tem izbirnem predmetu. To mi je bilo zelo všeč in te izkušnje ne bom pozabila.

Nato pa smo šle v pisarno Irene Fasvald. Pokazala nam je, kako montira in popravlja prispevke ter kako posname intervjuje preko telefona. Izvedele smo veliko o radijskem novinarstvu. Dala nam je tudi nekaj nasvetov, kako se spopadati s tremo, in to je bilo to.

Obisk na Koroškem radiu mi je bil zelo všeč. Vesela sem, da sem izvedela, kako izgleda zakulisje radia in vse, kar spada zraven. Tega obiska še dolgo ne bom pozabila.

Nely T. Hiter, 9. a

Dostopnost