Pohod na Prežihovino

Ko smo v četrtek, 9. 5. 2024, prišli v šolo, smo najprej dobili malico in vodo, nato pa smo se odpravili do gasilskega doma.  Tam nas je čakal avtobus, ki nas je odpeljal v Kotlje.

Pri podružnični šoli Kotlje smo najprej pomalicali. Nato so do nas prišle 3 učenke 7. razreda OŠ Koroški Jeklarji in učiteljica Suzana Makič. Predstavile so nam pot, po kateri smo hodili, in nam razdelile zemljevide. Razdelili smo se v dve skupini in se odpravili na pot. Po poti smo se ustavili na različnih točkah, kjer so nam učenke predstavile znamenitosti Kotelj, čakala pa nas je tudi zanimiva naloga. Glavna točka naše poti je bila Prežihova bajta in kašča. Tam nas je pričakala kustosinja Koroškega pokrajinskega muzeja, ki nam je povedala nekaj o Lovru Kuharju – Prežihovem Vorancu in nam razkazala njegovo hišo in kaščo. Zatem nas je pot vodila naprej do turških šanc in cerkve svete Marjete. Med hojo smo slišali tudi legendo o gradu Kačjaku.

Našo pot smo zaključili na koteljskem pokopališču, kjer je pokopana družina Kuhar. Šli smo še do šole, ker smo počakali drugo skupino, se zahvalili za prijeten dan in odšli na avtobus proti Muti.

Vid Laznik, 5. b

Dostopnost