Dobrodošli

LOGOTIP

Osnovna šola Muta
Šolska ulica 6
2366 Muta

TELEFON: 02 887 95 20

URADNE URE V TAJNIŠTVU

Vsak dan od 7.30 do 8.30 in od

12.30 do 13.30

v petek od 7.30 do 8.30 

Najnovejši prispevki

VSAKA VAS IMA SVOJ GLAS

Projekti

sadje

zajtrk

Fit

zdrava

kulturna1453377095SID_znacka_2016

Rezultat iskanja slik za pedagogika 1 na 1

KULTURNI DAN V ŠOLI

V letošnjem šolskem letu, potekajo malo drugače tudi nekateri dnevi dejavnosti. Na žalost nismo mogli obiskati Slovenskega narodnega gledališča Maribor. To leto smo imeli rezervirano vsem znano gledališko igro o Janku in Metki, ki z dobrim očetom ter zlobno mačeho živita v hišici na robu velikega gozda. Ker nam razmere niso dopustile v hram kulture, je gledališče prišlo k nam, a le preko računalnika.

Vseeno so otroci nadvse uživali v priredbi znamenite pravljice bratov Grimm. Predstava je bila zasnovana kot glasbena in plesna gledališka pravljica, zato je otroke pritegnila njena pestrost in rime priznanega slovenskega pisatelja in pesnika Andreja Rozmana Roze.

Otroci od prvega do petega razreda, so najprej izvedeli katere kulturne ustanove imamo v Sloveniji, prebirali so knjigo o Janku in Metki, si ogledali predstavo, potem pa ustvarjali.

Preizkusili so se v dramatizaciji pravljice, petju in slikanju čarovničine hiše. To pa je bilo najbolj zabavno in slastno, saj so si lahko dali duška in okrasili hiško z najrazličnejšimi sladkarijami.

                                                                                                            Danijela Planinšič, prof.

BRALNI MARATON

V petek, 23. 4. 2021, je na naši šoli potekal bralni maraton za devetošolce. Maraton je potekal v dveh skupinah, 9. A in 9. B. Začeli smo ob 16. uri z izbiro knjige.

V 9. A smo si izbrali knjigo Morilčeve solze. Ker nas je vsebina zanimala, smo hitro začeli z branjem. Po dveh urah in pol branja smo si vzeli odmor ter si naročili pico. Po odmoru smo prebrali knjigo do konca in ker nam je ostalo še nekaj časa, smo se igrali igro, povezano s tematiko knjige. Zaključili smo ob 22. uri in se odpravili domov.

Vsem je bil naš zadnji skupni maraton na OŠ Muta zelo všeč zaradi prebranih knjig, predvsem pa zaradi dobre družbe in čaja ter piškotov ob branju.

                                                                                                                                     Tilen Štifter, 9. a


 

ZASEDANJE 31. NACIONALNEGA OTROŠKEGA PARLAMENTA

 

 

 

21. aprila 2021 je pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije potekal nacionalni otroški parlament na temo Moja poklicna prihodnost. Zaradi epidemioloških razmer v državi je zasedanje potekalo preko spletne aplikacije Zoom. Na videokonferenco smo se delegati, novinarji in spremljevalci prijavili ob 9. uri. Jaz sem skupaj še s štirimi delegati predstavljala koroško regijo. 

Najprej so nas pozdravili ga. Darja Groznik – predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije, g. Jure Šimonka – predsednik delovnega predsedstva, predsednik države g. Borut Pahor ter ostali organizatorji dogodka. Nadaljevali smo z delom v manjših skupinah. Vsaka skupina je imela eno uro časa, da skupaj z moderatorjem ali moderatorko debatira o danih podtemah. Podteme so bile: Vpliv covid-19 na izbiro poklica; Slovenija, Evropa, svet; Poklici sedanjosti in poklici prihodnosti ter Poti do mojega poklica. Jaz sem si izbrala temo Vpliv covid-19 na izbiro poklica. Sledil je krajši odmor, nato pa poročanje o delu v skupinah.  

Kasneje so se predstavili predstavniki določenih strank in poslanci. Dajali so nam nasvete o izražanju svojega mnenja ter življenju nasploh. Najbolj sem si zapomnila nasvet, naj se ne bojimo izgubiti. Odkrito smo debatirali o šolanju na daljavo, trenutnih razmerah v državi in seveda o dani temi. Sledil je še zaključek, kjer smo si zaploskali ter se poslovili. 

Celoten dogodek pa so spremljali tudi razni mediji. 

Nacionalni parlament je bila zame predvsem nova izkušnja, seveda pa bi bilo bolje, če bi lahko debatirali v živo v parlamentu v Ljubljani. 

                                                   Zala Skutnik, 9. a


DAN ZA SPREMEMBE

Učenci prostovoljci, ki jih na naši šoli imenujemo Junaki našega časa, letos sodelujejo na vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe. Ta se bo letos odvijal 10. aprila 2021. Prostovoljske aktivnosti ob tem dnevu so namenjene pisanju pisem stanovalcem doma Hmelina Radlje ob Dravi.

Namen pisanja pisem je, da stanovalcem doma pomagamo,
 da v teh težkih časih premagajo osamljenost,
 da jim povemo, da jih pogrešamo, ter jim želimo, da so zdravi.

Stanovalci doma so učencem povedali in zaupali različne zgodbe iz svojega življenja.
(več …)

VELIKONOČNI PRAZNIKI

Pred vrati so velikonočni prazniki, ki so še posebej pri srcu otrokom. Kaj je lepšega od čakanja na velikonočnega zajčka, ki nas obdari s pisanimi pirhi, čokoladnimi zajčki in jajčki, sladko pomarančo in še čim?
Tudi v šoli nismo pozabili na ta najlepši pomladni praznik.
Učenci 1. in 2. razreda so pri podaljšanem bivanju v tem tednu uživali ob ustvarjanju velikonočnih izdelkov: gnezd s piščančki, pisanih pirhov, piščančkov, ki kukajo iz razpočenih jajčk in košaric, kamor bodo doma spravili svoje pisanke.
Likovne izdelke smo razstavili na hodniku prve triade, nekaj pa so jih učenci odnesli tudi domov.

                                                                                                     Milena Repnik in Jožica Krajnc

ŠPORTNI DAN – MUTA Z OKOLICO!

V četrtek, 11. 3. 2021 so imeli učenci od 6. do 9. razreda športni dan in sicer pohod po Muti z okolico. Vsaka razredna skupnost je odšla po različnih poteh. S tem smo izključili druženje in se držali navodil NIJZ- a. Učenci so poskrbeli za zdrav duh v zdravem telesu, obenem pa so si ogledali Muto in njeno okolico.

                                                                                                                 Anja Srebotnik in Stanko Špegelj

MAJHNE POZORNOST ZA STARŠE

Prvošolci so za 8. marec za mamice izdelali lonček s tulipani iz barvnega papirja in lesenih paličic. Naučili so se pesmico Jaz imam pa goslice, ki so jo mamicam zapeli ob njihovem prazniku.
Seveda pa niso pozabili na očke. Tudi njim so izdelali voščilnico v obliki svečane srajce s kravato.

                                                                                                                       Zapisala: Nataša Proje

Pidžama party

V tem času, ko nekateri učenci in učitelji še ostajamo doma, sva se učiteljici petih razredov odločili, da učencem pokaževa, da se lahko zabavamo tudi na daljavo. Tako smo se v sredo, 10. 2. 2021, zvečer dobili na Teamsu. Organizirali sva »pižama party«. Vstopnica je bila pižama, pijača in tudi kakšen prigrizek. Z veseljem sva ugotovili, da so imeli vsi udeleženci vstopnice (tudi razredničarki). In zabava se je lahko začela. Učenci so sami pripravili večerni program. Smejali smo se šalam, prisluhnili mladim glasbenim virtuozom, reševali uganke, poslušali pripovedi, zgodbe in predstavitve.

več…

Vabilo

»Nikdar ne učim otrok – le ustvarim pogoje, v katerih se lahko učijo«,

Je zapisal nekdo od velikanov preteklosti.

MOTIVIRAN, SAMOINICIATIVEN IN IZNAJDLJIV OTROK – TUDI V TEH ČUDNIH ČASIH?

Ker vemo in vidimo, v kako nenavadnih časih smo se znašli, bi radi pomagali družinam, učiteljev in staršem, zato smo pripravili serijo predavanj preko spleta, webinarjev, ki so namenjeni posebej staršem, strokovnim delavcem in družinam.

Za udeležbo ni nobenih pogojev, podrobnosti vsebin pa so zapisane v opisu dogodkov.

Sodelujemo s preko 180 šolami in centri v Sloveniji ter na tujem, sem pa tudi avtor zelo dobro ocenjene knjige Vzgoja motiviranih, zdravih in odgovornih otrok.

Zelo veseli bomo, če najavo posredujete vašim članom.

Razpored:

3. 2. 17:00. Vzgoja motiviranih, samoiniciativnih in iznajdljivih otrok – tudi v teh čudnih časih? https://www.facebook.com/events/744311586205467

– Mami, zakaj se moram to sploh učiti? Kje bom to potreboval v življenju?
– Telefoni in internet – kako mlade vse naučiti in spodbuditi k smiselni uporabi?
– Umetnost razvoja individualne in kolektivne odgovornosti.
– Kaj vse vpliva na želje, motivacijo in trud otrok?
– Učne navade, iznajdljivost in kreativnost.
– Odkrivanje in razvoj otrokovih inklinacij ter delovnih navad.
– Disciplina, spoštovanje in umetnost optimalne predaje znanja.
– Tri faze razvoja otroka in kako odnos med staršema vpliva na zdravje in navade otroka?
– Skrivnosti uspešnih in karizmatičnih učiteljev.
– Zakaj otroci ne poslušajo?
– Odnosi med starši in strokovnimi delavci.
– Enostarševske družine.
– Kako ohraniti odlične odnose z otroki tudi ko odrastejo?

4. 2. 17:00. Premagaj stres, strah, skrbi in tesnobo. https://www.facebook.com/events/687222858620815

6. 2. 17:00. Odnosi, komunikacija, zaupanje in reševanje konfliktov https://www.facebook.com/events/428102388531220

10. 2. 17:30. Čustvena nenavezanost – povezan, a svoboden in nenavezan? https://www.facebook.com/events/258862182338684

15. 2. 17:30 – 20:15. Ego – moj brat dvojček, prevarant in dreser. https://www.facebook.com/events/166856051527635

17. 2. 17:30 – 20:15. Odkrij, začni in razvij svojo misijo ter postani magnet za zaposlovalce – skrivnosti genijev. https://www.facebook.com/events/1265087243864468

Vedno, vedno dobrodošli

Vse dobro vsem

Andrej Pešec

PRVI ŠOLSKI DAN – DRUGIČ

Končno je prišel dan, ko smo se spet lahko vrnili v šolo. Veselje na obrazih otrok in staršev je bilo vidno iz velike razdalje. Poleg veselja pa je bilo marsikje zaznati tudi skrb, kako bo spet potekala vrnitev v šolo. Učenci prvega razreda so bili najprej malo zadržani, kmalu pa so se sprostili in bilo je skoraj tako, kot da ne bi nikoli odšli na delo na daljavo. Hitro so se strinjali in sprejeli vse ukrepe in nova pravila za varovanje pred širjenjem koronavirusa.

Zjutraj jih je čakalo tudi sladko presenečenje, ki sta nam ga v razred prinesli ga. ravnateljica Anita Ambrož in njena pomočnica ga. Helena Boh. Učence sta pozdravili in se z njimi malo pogovorili. Vsi so veselo razlagali, kako se počutijo sedaj, ko smo lahko spet skupaj v šoli. Vse skrbi so izginile.

(več …)

Teden pisanja z roko

Društvo Radi pišemo z roko že 6. leto razpisuje Teden pisanja z roko, ki bo letos potekal od 18. do 22. januarja 2021.
Čeprav si ne znamo zamišljati, da bi bili v času Covida-19 brez računalnikov in drugih sredstev za digitalno komunikacijo, je prav pandemija spodbudila razmišljanje, da nas tipkanje preveč unificira, standardizira, da nam jemlje kreativnost, ki je tako značilna za pisanje z roko.
Skupaj bomo ustvarili čudovite stvari, ki pa jih bomo letos oddali v Padlet na povezavi padlet.com/radipisemozroko/teden2021. Uporabi geslo: osmuta

(več …)

ZIMSKI ŠPORTNI DAN

V ponedeljek, 18. 1. 2021 smo za 4. in 5. razrede imeli zimski športni dan, ki so ga lahko izkoristili na dva načina:

1. športni dan na snegu
2. športni dan z žogo

(več …)

Pisali smo za pravice, ker nam je mar

Človekove pravice so pravice vseh ljudi.

Amnesty International Amnesty  je mednarodna organizacija, ki se bori za človekove pravice, ki so zapisane v Splošni deklaraciji človekovih pravic, ki jo je sprejela in razglasila Generalna skupščina Združenih narodov 10. decembra 1948 »kot skupen ideal vseh ljudstev in narodov«.

Pišem za pravice  je kampanja Amnesty International, ki poteka po vsem svetu. Vsako leto izbere 10 ali več ljudi ali skupnosti, ki so jim dolgotrajno kršene človekove pravice. Svoboda ljudi po svetu je še vedno ogrožena in nekateri zagovorniki človekovih pravic so zaprti samo zato, ker so izrazili svoje mnenje in se nenasilno borili proti krivicam.  

(več …)

KULTURNI DAN, 24. 12. 2020

V četrtek, 24. 12. 2020, smo imeli kulturni dan. Učenci so si izbrali tri dejavnosti, ki so jih najbolj pritegnile. Ustvarjali so iz papirja, pekli praznične dobrote, igrali družabne igre z družino, okraševali okna, vrata in smrečice. Uživali so v krogu družine in se pripravljali na praznične dni. Prav tako so v ekipo lepih želja zapisovali svoje želje drugim, lepe misli.

Spodaj so nekateri izdelki učencev.

                                                                        Maja Stipanič

 


 

DAN BREZ RAČUNALNIKA

V petek, 18. 12. 2020, so šestošolci imeli tehnični dan z naslovom DAN BREZ RAČUNALNIKA. Že nekaj dni prej so dobili navodila o natančnem poteku aktivnosti tega dne.  Na voljo so imeli več oblik dejavnosti in več različnih nalog.

Dan se je začel s pripravo zajtrka zase in za druge družinske člane ter z razgibavanjem s pomočjo vaj Pozdrav soncu. Potem so morali po navodilih izdelati papirnati most in v zvezek napisati besedilo – opis postopka izdelave mostu.

več…

Predavanja g. Andreja Pešeca

Spoštovani, zaradi velikega zanimanja in prošenj, naj pri Znanje za življenje pripravimo kaj posebej namenjenega staršem in otrokom ter mladim, smo pripravili tri posebne webinarje; vabljeni na brezplačna webinarja – predavanji preko spleta, ki bosta

 8.12. 19:00 – 20:30. Motiviran, samostojen in odgovoren otrok – skrivnosti izjemnih staršev. Webinar za starše in učitelje. https://www.facebook.com/events/384859952765410/

9.12. 19:00 – 20:30. Iznajdljivost, samozavest in motivacija – predavanje za otroke in mlade. Facebook live. https://www.facebook.com/events/375204410437012                                                                        

Predavanji bosta na

https://www.facebook.com/znanjezazivljenje  in na našem Youtube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UCyhdTjRHsyfRmlx2qWeIBzg

Poleg tega smo pripravili še en brezplačen seminar za otroke in mlade z naslovom

12.12. 17:00 – 19:45. Odkrij, začni in razvij svoje poslanstvo. https://www.facebook.com/events/377334963547172

Predavanje bo za prijavljene (mladi brezplačno) na 

https://www.facebook.com/znanjezazivljenje.videoprenos.5

predavanja se lahko udeležijo tudi vsi drugi, podrobnosti v opisu dogodka,

Predava Andrej Pešec, strokovni sodelavec preko 200 zavodov in šol v Sloveniji in na tujem ter avtor knjig Vzgoja motiviranih, zdravih in odgovornih otrok ter Ženske in moški.

Zelo veseli bomo, če lahko povabila na brezplačne dogodke posredujete naprej in jih delite tudi na vaših kanalih, če se vam zdi to smiselno, predavanji za otroke in starše je mogoče tudi v živo ali kasneje podeliti na Facebook, na voljo bodo tudi posnetki, za darilo vam pošiljamo povezavo do enega našega predavanja – Vzgoja izjemnega otroka in darilno knjižico zgodb v priponki, 

https://www.youtube.com/watch?v=S34sY60vlCE&t=2s

 vabljeni tudi na vsa ostala brezplačna predavanja, ki so dnevno na naših straneh, vedno dobrodošli in vse dobro še naprej,

 Andrej Pešec

»Otrok bo prežet s tem, kar mu omogočamo med 7. in 14. letom. Če mu dajemo računalniške igrice, bo postal zombi, če pa mu podajamo praktično znanje, bo postal modrec.« dr. V.O. Ruzov

Mednarodno tekmovanje v izdelavi stripov

V sklopu evropskega dneva jezikov, ki ga praznujemo 26. septembra smo v okviru nemškega jezika izdelovali strip na temo Trajnost. S stripi so učenci pokazali načine, kako bi lahko ohranili naš svet. Izdelali so ga lahko v poljubni tehniki risanja, besedilo pa je moralo biti napisano v nemškem jeziku. Vse izdelke smo poslali na mednarodno tekmovanje v izdelavi stripov, ki ga je organiziralo Društvo učiteljev nemškega jezika iz Litve.

Rezultati tekmovanja so bili razglašeni na festivalu nemških pesmi v Litvi. Naši učenci so bili zelo uspešni, saj smo vse skupaj prejeli kar tri nagrade. Patricija Preglav je s svojim izdelkom dosegla drugo mesto, prav tako sta drugo mesto s skupnim izdelkom zasedli Kristina Šlebnik Mak in Eva Vitrih. Zala Kresnik in Maša Špegelj pa sta za svoj izdelek prejeli nagrado za simpatičnost.

Izdelke si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Vsem sodelujočim iskreno čestitam!

 

Natalija Eršte Stražišnik

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Vsako leto obeležujemo tretji petek v mesecu novembru Dan slovenske hrane.  Tradicionalni slovenski zajtrk je njegov osrednji dogodek. Letos je bil jubilejni, že deseti po vrsti.

Kot vsako leto smo ga obeležili tudi letos, malo drugače, pa vendar zelo uspešno. Učenci so dan začeli z zajtrkom, nato so potekale razredne ure. Pogovarjali so se o pomenu lokalno predelane hrane in pomenu zajtrkovanja. Nato je potekalo delo v okviru različnih delavnic: zdrava prehrana, čebelarstvo, ustvarjalna delavnica, gibanje in meditacija.

Pri delu so nastali zanimivi izdelki, ki si jih lahko ogledate v spodnji galeriji.

                                                                                                 Helena Brezovnik

Športni dan

V petek, 13. 11. 2020 so imeli učenci in učenke od 6-9. razreda športni dan na daljavo. Sliši se nemogoče, a vendar je v teh čudnih časih vse mogoče. Zelo resno in zavzeto so se lotili nalog, kar je bilo razvidno iz povratnih informacij učencev in učenk. Zelo vzpodbudno je tudi to, da so se jim pridružili starši, pa tudi bratje in sestre. Obeležili smo tudi DAN PRIJAZNOSTI. Učenke in učenci so pobarvali kamen ali nanj napisali kakšno misel, ter ga podarili svojim bližnjim ali pa pustili kje na vidnem mestu za mimoidoče. Del utrinkov športnega dne bomo delili tudi z vami.

Za konec pa  še misel: 
”Smisel življenja ni, da samo kompliciramo, 
se borimo, odmikamo in rušimo.
Smisel življenja je, da smo radostni,
da se odpremo, da zaupamo,
da si DOVOLIMO ŽIVETI, in da tudi kdaj tvegamo.”

Ostanite zdravi.

                                                                                                                       Učitelja Anja in Stanko

Zimski športni dan

Športni dan na daljavo ali dan za smeh in veselje

Učenci, učiteljice prve triade in učiteljice OPB smo izvedli skupni športni dan na daljavo. Aktivnosti so bile različne in malce drugačne, saj smo se morali precej prilagoditi. Ogrevanje je potekalo v svoji sobi, kjer vsak učenec najde dovolj dela J Aktivnosti pa so bile podobne kot na športnih dneh, le z nekaj prilagoditvami. Tako so šolske žoge postale nogavice ali klobčiči papirja, koš in gol je postala posoda, klopi in druge športne ovire so zamenjali stoli… Bili smo kar ustvarjalni. Na koncu so nas čakali še gibalni izzivi, da razgibamo tudi mišice, ki jih pogosto ne – ukrivljamo jezik, dvigujemo eno obrv, premikamo prstke ipd. Nekateri učenci pa so dan izkoristili za pravi športni dan in odšli v naravo.

Ob vseh aktivnostih smo se vsi sprostili in nasmejali, kar pa je za ta čas zelo pomembno. Obljubimo, da v šoli preverimo vse izzive, da se lahko še skupaj pozabavamo. Komaj čakamo.


Dostopnost